Babynestje

Home / Babynestje
Babynestje

Een babynestje is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand, waarin je je baby neerlegt. Een babynestje creëert een geborgen plekje. In principe is er niets mis met het product als het op een veilige manier gebruikt wordt. En veilig betekent in dit geval, onder toezicht. Wil een ouder de pasgeboren baby een beschut plekje geven op een kleed of in de box, dan kunnen ze overdag een babynestje gebruiken, mits ze de baby in de gaten houden.

Babynestje als slaapplaats
Helaas wordt het babynestje door veel fabrikanten en winkeliers aangeprezen als slaapplaats. Er wordt letterlijk gezegd “leg het nestje in het wiegje of het bed van de ouders en de baby ligt veilig tussen de zachte randen van het babynestje”. Maar die zachte randen zijn nu juist het probleem! Als de baby met het hoofdje opzij draait of begint te rollen kan het met het mondje en neusje tegen deze zachte rand aankomen en daardoor minder goed ademhalen.

Babynestje zelf maken
Naast dat fabrikanten babynestjes aanbieden, biedt het internet ook genoeg voorbeelden en patronen om een babynestje zelf te maken. Ben jij van plan om een babynestje zelf te gaan maken? Lees dan eerst zorgvuldig ons advies met betrekking tot de veiligheid van een babynestje.

Ons advies
Ons advies voor het gebruik van een babynestje:

  • VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra een baby gaat omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen dit kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Om deze zelfde reden raden wij ook het gebruik van hoofdbeschermers, grote knuffels en stabilisatierollen en -wigjes in het bedje af.
  • Gebruik je een babynestje in een box of op een kleed op de grond, hou dan altijd toezicht.Co-sleeper
    Een co-sleeper, of ook wel aanschuifbedje of bednest (merknaam) genoemd, is niet hetzelfde als een babynestje. Een co-sleeper is een wiegje dat gebruikt kan worden als losstaande wieg, maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd worden. Tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde. De moeder kan deze laten zakken als de baby gevoed moet worden. Een co-sleeper is hierdoor een mooie, praktische oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn of haar eigen bedje. Meer weten over de co-sleeper? VeiligheidNL heeft de koop- en gebruikstips voor je op een rij gezet

Bron: www.veiligheid.nl