Voordelen van onverstoorde eerste uur ‘Het Gouden Uur’

Daar is je baby dan eindelijk. Negen maanden heb je op je baby gewacht en nu kan je haar of hem bekijken. Zacht, teder, onwerkelijk en wonderlijk. Lief mooi mensje, welkom in deze wereld.
Het eerste uur na de geboorte van je baby noemen we ook wel het Gouden uur. Er wordt aandacht besteed aan het verloop van de bevalling en het geven van borstvoeding na de bevalling maar er is minder aandacht voor misschien wel het belangrijkste moment van ons leven; het Gouden Uur.
In het Gouden Uur is het heel belangrijk om jou en je baby onverstoord met elkaar te laten zijn.

 

Er zijn 7 voordelen aan een onverstoorde “Gouden Uur”:

  1. Jouw lichaam en het lichaam van je baby kunnen de stress van de bevalling loslaten. Huid op huidcontact draagt bij om het lichaam tot rust te laten komen en oxytocine aan te maken, wat jullie helpt herstellen. Je baby is sneller in staat zijn temperatuur en ademhaling te reguleren.
  2. Door het vrijkomen van oxytocine wordt je lichaam gestimuleerd om de placenta vanzelf los te laten. Deze oxytocine boost ontstaat vanzelf na een bevalling waarbij geen chemische pijnbestrijding of stimulering is gebruikt.
  3. De borstvoeding komt makkelijker op gang wanneer de baby in je armen ligt en jouw lichaam zich kan ontspannen.
  4. Je baby kan op eigen tempo de borst zoeken en daarmee al een eerste belangrijke stap zetten naar autonomie en zelfredzaamheid.
  5. Door de placenta en navelstreng enkele minuten met rust te laten krijgt je baby tevens meer bloed vanuit de placenta. Dit heeft allerlei voordelen, zoals een kleinere kans op ijzer tekort.
  6. Na de geboorte is de baby nog steriel en onbeschermd tegen bacteriën en microben van buiten af. Wanneer je baby vaginaal geboren is en bovendien huid op huid ligt zullen jouw ‘goede’ microben overgedragen worden op je baby en bijdragen aan een goede afweerfunctie tegen ‘slechte’ microben. Dit heeft een levenslang effect.
  7. Dit Gouden Uur draagt bij aan het vergroten van je zelfvertrouwen als moeder en kan bijdragen aan een gezonde en mooie start van het ouderschap.

 

Tips voor een onverstoord eerste uur.

Voor het creëren van de ruimte, tijd en rust voor dit Gouden Uur is het heel belangrijk dat je jouw wensen afstemt met je partner en je zorgverlener. Een geboorteplan kan je daarbij een kader geven om samen daarover in gesprek te gaan.
Als je via een keizersnede bevalt is het in veel ziekenhuizen mogelijk om naar een ‘natuurlijke keizersnede’ te vragen. Ook kan jouw partner de baby op zijn blote huid leggen en de kracht van het Gouden Uur benutten.

https://www.kraamzorgdekempen.nl/wp-content/uploads/2020/04/gouden-uur.jpg