Borstvoeding

Als je besluit om borstvoeding te geven kan dit heel fijn zijn, soms is het ook ingewikkeld. Als het tegenzit, door wat voor omstandigheden dan ook, kost het veel energie voor zowel mama als baby.
Moeder worden, borstvoeding geven, het maakt je kwetsbaar maar ook sterk. Alle moeders hebben vragen en twijfelen wel eens. Gevoelens en emoties spelen, onder invloed van hormonen, een rol bij het geven van borstvoeding. Het is niet altijd even eenvoudig om zorgen weg te nemen maar vragen beantwoorden we graag.
Wij hebben respect voor de visie en het handelen van de moeder. We willen gedurende de kraamweek bereiken dat je gaat vertrouwen op je eigen gevoel, we bieden je kennis, informatie en tips waarmee je verder kan. Samen zoeken we naar een natuurlijke en eenvoudige manier om met borstvoeding om te gaan die bij jou en je baby past. Wij hopen dat deze informatie een bijdrage kan leveren aan een positieve borstvoeding ervaring.

Voor meer informatie kan je terecht op de site van borstvoedingsorganisatie:
www.lalecheleague.nl

Kraamzorg de Kempen heeft goede contacten met lactatiekundigen. Als de kraamverzorgende het nodig acht kan zij een lactatiekundige inschakelen om mee te kijken. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het ondersteunen van borstvoeding. Zij biedt extra hulp bij aanleggen, melkproductie, kolven en groeiproblemen en kan er mede voor zorgen dat de borstvoeding gaat slagen.

Bij dreigende borstontsteking kun je terecht bij een fysiotherapeut. Met ultra sound therapie kan een (dreigende) ontsteking worden voorkomen of verholpen. Fysiotherapeuten zijn 7 dagen van de week beschikbaar voor het inzetten van therapie bij borstontsteking. Ze komen dezelfde dag nog bij je aan huis. Meestal zijn 2-3 opeenvolgende behandelingen voldoende om een borstontsteking te voorkomen/ verhelpen.

Bij bekkenklachten tijdens je kraamperiode hebben we korte lijnen met fysiotherapeuten. Bij ernstige klachten kijken we of het nodig is om een fysiotherapeut in te zetten en een huisbezoek aan te vragen.

Niet elke zwangerschap/ bevalling verloopt soepel en zorgeloos. Veel (aanstaande) ouders hebben het gevoel dat hun leven op z’n kop staat en hebben moeite met balans vinden of het verwerken van een nare gebeurtenis. Vaak horen hulpverleners pas achteraf dat een moeder en/of vader zich alleen heeft gevoeld met allerlei gedachten en gevoelens terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Heb je behoefte aan een luisterend oor, extra begeleiding tijdens de zwangerschap, uitgebreide voorbereiding op de bevalling of hulp met het verwerken van een nare ervaring?

We hebben korte lijnen met een professionele coach die jullie kan helpen om opnieuw een goede balans te vinden.

Kunstvoeding

Kies je voor fles(kunst)voeding, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je baby de juiste voeding krijgt.
Welke voeding is het beste? Krijgt je kindje wel genoeg? Voor de meest actuele informatie rondom kunstvoeding kun je terecht op de volgende website: www.voedingscentrum.nl
Zowel bij borst- als kunstvoeding zijn lichaamscontact en persoonlijke aandacht van belang voor een goed verloop van de voeding. Een goede en ontspannen voedingshouding is heel belangrijk. Net als bij borstvoeding worden de voedingstijden en de hoeveelheid kunstvoeding afgestemd op de behoefte van je baby. Hygiëne is heel belangrijk, zowel bij het klaarmaken van de voeding als het reinigen van de flessen en spenen.

Contact
Het is van belang dat je baby in een rustige omgeving gevoed wordt. De voedingsmomenten zijn de momenten waarop je als ouder contact maakt met je baby. Als je het prettig vindt, kan je je baby tijdens het voeden huid-op-huid contact geven. Dit heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling en de hechting.
Kijk voor meer informatie op: www.opvoedadvies.nl